Shinrin Yoku

geplaatst in: Blogbericht | 0

 

Shinrin Yoku oftewel bosbaden

In Japan kennen ze de kunst van het bosbaden. Je dompelt
je onder in het bos voor ontspanning en gezondheid.

Bosbaden wordt op dezelfde manier gedaan als zonnebaden. Je neemt niet echt een bad, maar je baadt als het ware in de omgeving van het bos, waarbij je al je zintuigen gebruikt om de natuur te beleven. Je wandelt langzaam door het bos, in alle rust.

Intuïtief wisten we al dat een boswandeling heilzaam is en dat we ons prettig voelen als we in de natuur zijn, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de lichamelijke en geestelijke effecten van de natuur op de gezondheid en het welzijn van de mens. Alles wijst erop, dat ons lichaam het bos nog steeds ziet als zijn natuurlijke omgeving. Onze voorouders hebben zich ontwikkeld in een natuurlijke omgeving en ons lichaam heeft zich aangepast aan de natuur.

Waarom is bosbaden goed voor ons?

Ziektes die door stress worden veroorzaakt zijn een  groot probleem. Onbewust krijgen we dagelijks te veel prikkels binnen, waardoor we in een voortdurende stresssituatie verkeren. Dit vermindert onze weerstand tegen ziektes.

Daarom helpt het contact met de natuur om ons geestelijk te ontspannen. We wonen in een moderne leefomgeving, terwijl ons lichaam nog de genen heeft van honderden jaren geleden en nog steeds op de natuur is ingesteld. Door de alsmaar sneller wordende techniek wordt deze stress alleen maar heftiger. 

Als we in contact komen met de natuur, of dat nu een bos, een park of een bloembed is, voelen we ons ontspannen. Dat komt
doordat ons lichaam daarop is afgestemd. De kern van deze theorie noemen ze
“terug naar de natuur”.

Ons lichaam staat nog steeds op de “natuurstand” terwijl de technologische ontwikkelingen veel sneller gaan en dat geeft stress.
Ons sympathisch zenuwstelsel wordt continu overprikkeld. Dus door terug te gaan naar onze natuur kunnen we ons weer ontspannen, omdat wij op deze natuur zijn afgestemd. 

We zijn immers een deel van deze natuur, maar vaak staan we tegenover deze natuur! Het is steeds de kunst om jezelf af te stemmen op je innerlijke wereld, in plaats van het continu afstemmen op de wereld om je heen.

De natuur en ons zenuwstelsel

De natuur speelt een belangrijke rol bij de balans van ons zenuwstelsel. In de natuur voelen we minder stress en kunnen we ons makkelijker ontspannen. De balans tussen inspanning en ontspanning wordt hersteld. Hierdoor voel je je lekker in je vel en worden ziektes voorkomen.

Het sympathisch zenuwstelsel zorgt voor het vecht en vluchtgedrag. Dit is een reactie van het lichaam op iets dat stress veroorzaakt. Het is een soort alarm wat ons in de overlevingsstand brengt! Als ons lichaam te lang hierin blijft, raakt het overprikkeld.

Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel. Maar als het lichaam chronische stress ervaart, kan het lichaam niet meer voldoende herstellen.

Kleine en grote ziekten hangen samen met een slecht functionerend autonoom zenuwstelsel. Lichamelijke ontspanning zorgt voor herstel! Het zelf genezend vermogen van ons eigen lichaam wordt in werking gezet.

We zijn immers geboren om te bewegen.

“Je wordt oud als je niet stopt met bewegen, 

als je stopt met bewegen word je niet oud”.