Interview voor het Genneps Dagblad:

 

 

 

 

Wat is sportief wandelen?

Sportief wandelen is meer dan  wandelen alleen. Het is een wandeltraining met een  verantwoorde trainingsopbouw.

Voor wie is sportief wandelen geschikt?

Sportief wandelen is geschikt voor iedereen, die aan zijn fitheid wil werken.

Wat voor voordelen heeft sportief wandelen tegenover gewoon wandelen?

De voordelen van sportief wandelen t.o.v. “gewoon” wandelen zijn, dat er een trainingsopbouw in de lessen zitten en dat de lessen worden geleid door gediplomeerde wandeltrainers. Iedere les begint met een warming up en eindigt met een cooling down. Er wordt gewerkt aan kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en snelheid. Maar ook het sociale aspect staat bovenaan, het is ook gewoon leuk om samen met andere sportief wandelaars te wandelen en de hersenen worden af en toe ook uitgedaagd met cognitieve vaardigheden.

Waarom is een instructeur nodig voor deze activiteit?

De wandeltrainer zorgt voor voldoende afwisseling en een goede lesopbouw. In de lessen komen allerlei trainingsaspecten aan bod.  Zij of hij let er ook op dat oefeningen goed worden uitgevoerd, zodat mensen geen blessures oplopen, daagt de mensen ook uit en motiveert ze tijdens de training, zodat zij zichzelf kunnen verbeteren. Immers, als je altijd doet wat je hebt gedaan, dan zul je geen vooruitgang boeken. Dus als je bijvoorbeeld altijd hetzelfde tempo loopt en nooit wordt uitgedaagd om sneller te gaan lopen, dan zal je tempo niet omhoog gaan.

Wat voor opleiding heb je hier voor nodig? 

Als je alleen een wandelgroep begeleid, dan heb je aan AWI-1 voldoende. (AWI staat voor Algemeen Wandelsport Instructeur). Met een AWI-2 diploma op zak, mag je een training geven onder leiding van een AWI-3 docent. Als je de training of het lesprogramma zelf opstelt en uitvoert, dan heb je AWI-3 niveau nodig. Dit kan zowel een Sportief Wandeltraining zijn, als een Nordic Walking training.

Dus best voor een grote doelgroep waarbij niet iedereen hetzelfde tempo loopt, hoe los je dit op?

Er zijn allerlei manieren om hier mee om te gaan. Door de snellere mensen terug te laten lopen en achter de langzamere mensen aan te laten sluiten. Of een extra lusje laten  lopen. Maar er zijn ook spelvormen, waarbij je bijvoorbeeld 1 persoon linksom en de andere persoon rechtsom laat lopen en op een bepaald moment kruisen zij elkaar en wisselen ze van tempo. Hierbij maakt het niet uit of iemand sneller of langzamer is. Iedereen werkt dan op zijn eigen niveau. Dat is juist het leuke van een sportief wandeltraining! Bovendien wordt er op verschillende niveaus gelopen. 

Waar wandelen jullie en hoe lang wordt er gelopen?

Wij wandelen in het mooie natuurgebied van de Genneperheide, de Looierheide en het buitengebied van Milsbeek.  De training duurt officieel 75 minuten waarbij niveau I 5,5 tot 6 kilometer wandelt en niveau II 3 tot 4 kilometer. Ook hebben we regelmatig een “uitje”, dan zetten we een mooie route uit in een andere omgeving en starten vanaf een andere locatie. Uiteraard is er altijd een locatie in de buurt waar we na afloop gezellig een kopje koffie of thee kunnen drinken.

Waar en hoe laat wordt er gestart?

Op maandag starten we om 9.15 uur bij buurthuis Van Ons in Gennep.