Struinen langs het verdwenen vliegveld in Malden

geplaatst in: Blogbericht | 0

Op een prille lente dag besluit ik om een mooie struinwandeling in mijn eigen omgeving te maken. In de krant las ik, dat er alweer een tijdje geleden een nieuwe route is uitgestippeld in Malden. Een geluksprofessor liep hem voor. Enthousiast door zijn verhaal ben ik op onderzoek gegaan.

Koffie

Ik sprak af bij een kennis, Jaap Been, om samen de route te lopen. We liepen gezellig naar de startplek Coffyn. De dame van de koffiebranderij, waar we konden kiezen uit diverse soorten gebrande koffie van mild tot robuust, bereidde een heerlijke cappuccino voor ons. We gingen daarna van start!

Lente vlinders

We staken de Rijksweg over en kwamen meteen al op een mooi, met gras en bloemetjes begroeid, laantje. Al wandelend kwamen er allerlei herinneringen van vroeger naar boven en mooie gesprekken ontstonden. Ondertussen vliegt een dagpauwoog op een struikje en we staan even stil. Meerdere gele vlindertjes fladderen voor ons heen en weer. We voelen de lente. De zon straalt en in mijn winter wandelbroek ben ik te warm aangekleed. Het mag de pret niet drukken.

Santiago de Compostella

We lopen langs het Maas-Waalkanaal richting het brouwerij pad, waar vroeger een brouwerij zou hebben gestaan. Het is een route vol geschiedenis en verhalen, ik vond het een verrassend mooi pad. Met de auto rijd je er gewoon langs en heb je niet in de gaten wat er aan je voorbij gaat. We lopen nu op de “kop van Malden”. We passeren een paar mooie villa’s en een oude appelboomgaard en komen uit op de St. Jacobsweg. Deze was lange tijd de hoofdroute naar het zuiden. De weg werd vernoemd naar de historische pelgrimsroute Santiago de Compostella. Volgens de legende reisde Sint Jacobus (in het Spaans San Tiago) naar Spanje om daar het woord van Christus te verspreiden. Rond Pasen van het jaar 44 stierf Jacobus een martelaarsdood.

B91

Een eindje verder steken de Rijksweg weer over en komen na een tijdje aan op de plaats waar in 1945 door de Britten een vliegveld werd aangelegd. Bij iedereen in deze omgeving is het Zweefvliegveld Malden een begrip. Maar laat ik nu nooit geweten hebben, en ik denk velen met mij, dat er een verborgen vliegveld een eind verderop in Malden heeft gelegen. Jaap vertelt vol trots, dat hij dit speurwerk heeft verricht en er zodoende achter kwam wat er op deze plek heeft plaatsgevonden. Vele contacten heeft hij gelegd met veteranen in Engeland en interviews afgenomen met bewoners van deze streek. De Gemeente Heumen heeft hier een interessant gedenkbord met informatie en foto’s geplaatst. Wil je nog meer informatie kijk dan op de site van Jaap Been https://www.airstrip-b91.nl/

Wil je de route graag lopen, dan vind je de folder bij Coffyn aan de Rijksweg in Malden of je kunt hem downloaden via https://heemkundemalden.nl/?s=Ommetje

Wil je binnenkort een keer mee met een struinwandeling of heb je interesse in het volledige Struin programma kijk dan op http://www.struinyoga.nl