Soepele voeten

geplaatst in: Blogbericht | 0

[Een stevige band tussen voeten en aarde.]

 

De gezondheid van de voeten en de vitaliteit van het lichaam

We kennen allemaal wel de uitdrukking met beide benen op de grond staan, weten waar men staat, op eigen benen staan of op goede voet staan. Deze uitdrukkingen wijzen erop hoe belangrijk de stevige band tussen de aarde en de voeten voor ons is. Als het goed gaat met onze voeten, gaat het ook niet slecht met de rest van ons lichaam.

Onze voeten, zijn de werktuigen van de voortbeweging. Zij zijn van nature bedoeld om bloot te lopen. In plaats van op zachte bosgrond lopen we op harde ondergronden of asfalt. We verpakken onze voeten in meestal knellende schoenen en vooral in de winter zijn de voeten stevig ingepakt. Als gevolg daarvan worden de bloedvaten en zenuwen in de schoenen dichtgedrukt en roepen ze via pijn om hulp! Het dragen van gemakkelijke schoenen van natuurlijke materialen en regelmatig een bezoek aan de pedicure brengen, dragen bij aan het behoud van gezonde voeten.

Het meest effectief zijn echter regelmatige voetoefeningen.
Onze voeten hebben heel veel botten: iedere voet bestaat uit 26 afzonderlijke botjes, 33 gewrichten 107 pezen en 19 spieren. Hierdoor zijn er vele bewegingsmogelijkheden, zoals oprekken, strekken, buigen, naar binnen en buiten roteren.
De tenen zijn voorzien van gewrichten en zorgen voor het uitbalanceren bij het afrollen van de voet, de voetholte vangt vooral bij het lopen de zwaarste schokken op. Het stevige, steunende deel van de voet, de hak, bevindt zich op het punt waar het meeste gewicht van het lichaam op de grond drukt. Via het spronggewricht ontstaat de verbinding met het onderbeen. Het geheel van botten wordt bij elkaar gehouden door talloze pezen, banden, spieren, bloedvaten, zenuwbanen en een stevige huid.

In het midden van iedere voetzool ligt het solarplexuspunt, waardoor fijnstoffelijke energie van de aarde opgenomen wordt. Die energie geeft ons het gevoel dat we geaard zijn. Als deze energie ongehinderd ons lichaam binnen kan stromen, kan hij ook beter door het hele lichaam stromen en het vitaal houden.
Vanuit de oude Indiase Ayurvedische geneeswijze kende men al eeuwen geleden de helende werking van voetmassage en de uitwerking op het gehele lichaam en de organen.

Linda Leenders

www.aardiginbeweging.nl