Gezonde voeten

geplaatst in: Blogbericht | 0

Yoga gaat onder meer over energie; zichtbare en onzichtbare energie. Binnen de yoga streven we ernaar dat de energie goed doorstroomt. Dit begint bij het fundament van het lichaam, de voeten.

Via de voeten wordt fijnstoffelijke basisenergie van de aarde opgenomen. Die energie geeft ons het gevoel dat we geaard zijn. Als deze energie via de voeten ons lichaam kan binnenstromen kan hij ook beter door ons hele lichaam stromen en zo vitaal houden. Echter, door beweging van het lichaam en druk op de voeten werken de voetchakra’s (energiecentra) soms niet optimaal. Hierdoor kunnen storingen in de energiestroom van ons hele lichaam ontstaan.

Reflexzones en voetchakra’s beïnvloeden ons welzijn en onze gezondheid. Ieder orgaan van het lichaam wordt weerspiegeld in een bepaalde zone van de voet. De rechtervoet vertegenwoordigt de rechterhelft van het lichaam, de linkervoet staat voor de linkerhelft van het innerlijk en uiterlijk van het lichaam. De 2 grote tenen vertegenwoordigen het hoofd en de vorm van de wervelkolom wordt weerspiegeld aan de binnen kant van de voeten.

Vanuit de Ayurveda, de oude Indiase geneeswijze, kende men al eeuwen geleden de helende werking van een voetmassage. Voetmassage stimuleert (pijnlijke) reflexzone punten en heeft daardoor een genezende invloed. Een voetmassage kun je op ieder moment zelf doen. De massage stimuleert je bewustzijn voor je basis, heeft een weldadig effect en versterkt de energieopname via de voetchakra’s. Daarnaast worden de spieren en de botstructuur van de voeten losgemaakt.

Je kunt de voetzool met de duimen masseren, dan een voor een de ruimtes tussen de tenen en daarna iedere teen apart. Trek de tenen weg van de voet. Voel daarna het ontspannen gevoel in de voeten na. Ook kun je de voeten masseren met een tennisbal of noppenbal om de voeten sterker te activeren en het werk van de voetchakra’s te ondersteunen.

Zware benen, gaan soms gepaard met pijnlijke voeten en het hele lichaam voelt slap en vermoeid aan, na een dag lopen, maar ook door de hele dag te zitten. Bloed hoopt zich op in de aderen. Het helpt dan om je benen omhoog te leggen of de aderen en spieren van de benen te trainen. Om de elasticiteit van de bloedvaten goed te houden is de levensenergie via de voeten net zo belangrijk als een gezonde spierkracht in de benen. De voet en beenaderen zitten ver van het hart verwijderd en het terugvoeren van het bloed ernaartoe is vooral moeilijk als je lang zit. Door regelmatig yogaoefeningen te doen ondersteun je het werk van de aderen, train je de bloedvaten, versterk je de beenspieren en stimuleer je de doorstroming van de energie via de voeten.