“Mijn zus straalt weer”

geplaatst in: Blogbericht | 0

Ik word gebeld met de vraag of ik Nordic Walking les geef? “Ja, op dit moment geef ik alleen individuele training of in een kleine groep.“ Nou dat is precies wat ik zoek, sprak een dame uit Amsterdam. Het is niet voor mijzelf maar voor mijn zus. Zij woont bij jou in de buurt en is slecht ter been.

Versleten ruggenwervels en een rollator

Ze heeft versleten ruggenwervels en is daardoor 15 cm gekrompen. Ze durft bijna niet meer naar buiten om te wandelen, omdat ze bang is om te vallen. Het gaat steeds slechter met haar. Ze voelt veel pijn. Ik begrijp het. Het gevoel, dat je afhankelijk wordt van anderen is erg confronterend. De regie over je eigen leven verliezen is misschien nog wel veel pijnlijker! “Haar fysiotherapeut heeft haar aangeraden om een rollator aan te schaffen, zodat ze toch nog zelfstandig op pad kan gaan. Alleen ga je dan nog meer voorover lopen en wordt je rug nog meer belast!” Bovendien gebruik je je armen niet meer, dat kan toch ook niet goed zijn. Dit werkt door in je hersenen!!

Verjaardagscadeau

Daarom belde Milly mij met de vraag of ik haar misschien Nordic Walking training zou willen geven en hoe ik daar over dacht. Eén op één, met alle aandacht voor haar 77 jarige zus. Ik vond het een goed plan en stemde er mee in. We maakten een plan. Het zou een verjaardagsgeschenk van haar zoons worden.

Techniek training

De eerste ontmoeting met haar zus was aftastend, wat kan ze wel en wat niet. Durft ze het aan of niet? Ik heb de basis principes van het Nordic Walken uitgelegd en we hebben warming up oefeningen gedaan. Veel oefeningen waren herkenbaar, deze had ze ook geleerd van haar fysio. We zijn ongeveer een kwartiertje naar buiten geweest om toch even te voelen hoe het is om met stokken aan je handen te lopen. Het was een beetje spannend en er was toch wat angst om te vallen.

Stap voor stap

De week daarna stond ze mij bij de voordeur al op te wachten. Ze had er zin in! We liepen samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en hebben daar een uitgebreide warming up gedaan. Daarna heb ik een stuk techniek uitgelegd en hebben we gewandeld. Een week later was het stralend weer, het zonnetje scheen volop. Dan kan ik lekker veel uitleggen en kunnen we mooie stappen zetten. Voor we het in de gaten hadden was er een dik uur voorbij.

Genieten en bewegen

Weer een week later, zijn we weer een stukje verder gaan lopen en hebben de warming up oefeningen langs de Maas beoefent met een prachtig uitzicht over het water. Lekker genieten en toch in beweging zijn. Ze was haar pijnlijke rug helemaal vergeten en ik zag haar ogen glinsteren van plezier. We zijn anderhalf uur op pad geweest.

Dromen en het bos

Voor aanvang van de zesde wandeling zei ik, dat ik het leuk zou vinden om als afwisseling een keer door het bos te kunnen wandelen. Ik kende de omgeving niet precies en we liepen een andere richting uit. En wat bleek… een klein bosje net een paar straten verderop. “Daar kunnen we lekker in de grond prikken”. Wat een plezier en zin had ze er in. Ik vertelde dat ze het supergoed doet en de techniek heel mooi oppakt. Ze straalde helemaal en we zijn 2 uur onderweg geweest. Daarvan had ze een aantal weken eerder nooit kunnen dromen.

De rollator staat op zolder

Inmiddels kan ze helemaal zelfstandig met de Nordic Walking poles wandelen en heeft ze de nieuwste Leki 2.O aangeschaft. Doordat ze de juiste techniek toepast, voelt ze zich veel sterker en krachtiger en is niet meer bang om te vallen als ze alleen op pad gaat.

Ze heeft veel minder last van de pijnen in haar lichaam en hoeft niet meer iedere dag tussendoor op bed te liggen. Haar medicijnen zijn afgebouwd en de rollator staat hoog op de zolder. Ze voelt zich weer blij en energiek. Haar kwaliteit van leven is in 6 weken zó veel verbetert.

Dat gun ik iedereen!!