De winter: de tijd van rust en stilte

geplaatst in: Blogbericht | 0

De winter behoort tot het element water en staat voor rust, herstel en naar binnen keren. De natuur is heel stil geworden. De planten en bomen zijn gestopt met groeien. Het is de tijd dat Yin volop aanwezig is. Yang heeft zich teruggetrokken in de aarde, in de wortels en in de zaden.

Wij als mens zijn nu ook meer op onszelf gericht. Door de kou zitten we meer binnen en worden daardoor ook meer met onszelf geconfronteerd. Het is daarom heel belangrijk om te zorgen voor rust en ontspanning, tijd te nemen voor jezelf. De winterperiode is ook de tijd om terug te kijken naar de afgelopen periode en inspiratie op te doen voor de komende maanden.

Door de kou krimpt het lichaam in elkaar, de bloedsomloop wordt trager en de stofwisseling wordt onderdrukt.

We trekken onbewust onze schouders op, om op deze manier nek en hoofd te beschermen tegen de kou. Daarom hierbij een heerlijke oefening die je onderweg even kunt doen.

In deze periode hebben we vaak nier- en blaasklachten, last van onze gewrichten en spieren of zijn verkouden. Het lichaam krijgt nu een hoop te verduren en daarom is het belangrijk om het nu extra te beschermen en te verzorgen. Door de verwarming droogt je huid sneller uit en door de temperatuurverschillen is het extra belastend voor je huid. Door je voeten warm te houden en te verwennen met een voetenbadje en verzorgende voetencrème werk je ook aan je immuunsysteem.

We hebben behoefte aan verwarmende voeding en hebben meer behoefte aan slaap. De weerstand kan nu gaan afnemen. Het lichaam verontreinigt door teveel eten en te weinig beweging. Daardoor zie je vaak aan het einde van de winterperiode dat mensen vaker ziek worden. Als je dit weet, kun je jezelf daar alvast op voorbereiden.

Januari is een overgangsmaand van de donkere dagen naar meer het voorjaarslicht. We zijn de donkere en mistige dagen beu en hebben behoefte aan het zonnetje. Maar toch zitten we nu nog volop in de winter. We hebben nog 2 maanden te gaan!.

“Als de dagen lengen, dan gaat de winter strengen”, is een toepasselijk spreekwoord.

Wees dus voorbereid en blijf aardig in beweging.