Hoe ontspan ik nu eigenlijk?

geplaatst in: Blogbericht | 0

Zoveel indrukken

Merk je ook dat je je druk voelt in je hoofd en zijn er veel gedachten? Dat is niet zo gek! Op dit moment krijgen we ongeveer 10 x zoveel indrukken en informatie te verwerken als 10 jaar geleden. Op een dag krijgen we zelfs zoveel informatie te verwerken, waar ze in de middeleeuwen een heel leven over deden.

Overal is het druk. Op de meeste plekken krijg je een overdaad aan prikkels binnen. Deze indrukken moeten verwerkt kunnen worden. Als je jezelf niet “ontlaadt” van tijd tot tijd, dan raakt je hoofd vol en stroomt de “emmer” over. Als je langdurig kampt met overprikkeling, kan het omslaan in een burn-out, waardoor het lichaam in een freeze en flight modus terecht kan komen. Letterlijk kom je stil te staan!

stilte momenten

Dat is precies waar mijn programma STRUIN mee begint. Met de letter S van Stilte. Stilte hebben we nodig om te herstellen en om de creativiteit in onszelf naar boven te halen. Hoe vaak zoek jij de stilte eigenlijk op, om jezelf op te laden of juist te ontladen?

Ik heb een vriendin met een drukke baan. Als ze thuis komt, valt ze uitgeput op de bank neer. Ze moet bijkomen van de dag, de televisie gaat aan, op deze manier denkt ze haar drukke hoofd leeg te maken. Even wat afleiding. Geen gedachten meer aan het werk. Lekker wijntje en een stukje kaas erbij. Want dat heb je toch verdiend na een drukke werkdag. Niets mis mee toch?!

Nog meer prikkels

Veel mensen kruipen achter de televisie en denken dat ze daarmee uitrusten. Voor een deel is dat waar. Echter, je krijgt daarmee nog meer prikkels en informatie binnen, dat je hoofd niet “leeg” wordt gemaakt. Ook die informatie moet weer verwerkt worden. Daarbij komt vaak ook dat je te laat naar bed gaat, omdat je die Netflixfilm wilde afkijken. En dan heb ik het niet over het pilsje of wijntje, dat er ook goed bij smaakt. De volgende morgen, sta je moe (of nog erger met een kater) op en de volgende werkdag staat alweer voor de deur. Je merkt dat de dagen voorbij vliegen en voor je het weet is de week voorbij. Je bent eigenlijk te moe om te gaan sporten en is je “sparkle” even ver te zoeken?

Vind je “sparkle”

Om dit te doorbreken is het goed om vaker momenten voor jezelf in te plannen, waarbij je zowel lichamelijk als geestelijk tot rust kunt komen. Iets leuks doen. Afspreken om samen met iemand bij te kletsen tijdens een wandeling of fietstochtje. Of een ijskoude verlate “nieuwjaarsduik” nemen om jezelf mentaal en fysiek uit te dagen. Ik kan het je echt aanraden om het eens te proberen.

Vooral in deze donkere dagen, ook als het buiten grijs en mistig is, is het goed om even de natuur op te zoeken. De natuur trekt zich ook terug. Wij zijn onderdeel van deze natuur en ook wij merken, dat onze energie veranderd. Wij mogen het ook even wat rustiger aandoen en onszelf de tijd gunnen om te genieten van stille momenten om op te laden.

Waar loop jij warm voor

Deze week plande ik voor mijzelf een sauna ochtend. Ik voelde dat ik het echt nodig had en heb dit aan mezelf cadeau gedaan. Mijn lijf was weer opgewarmd en voelde ontspannen aan. Mijn hoofd helemaal leeg en tot diep in de poriën was ik gereinigd. Letterlijk en figuurlijk mijzelf ontdoen van alle ballast en afvalstoffen. Daarna voelde ik dat alles weer ging stromen. Helemaal ontspannen!

Hiermee geef ik aan, dat je jezelf ook op een andere manier in het zweet kunt werken, het is net zo ontspannend en je hoeft er niets voor te doen.

Merk jij ook dat je hoofd soms een beetje vol raakt? Wat doe jij om je hoofd leeg te maken?

Ik ben er benieuwd naar. Laat je bericht achter in de comments?

Op 22-01-22 organiseer ik weer een Stiltewandeling. Wil je mee? Stuur even een berichtje.

Vanaf maart worden de VIP wandelingen in combinatie met het Online Struin programma weer gepland. Je kunt je hiervoor alvast aanmelden.

 

http://mailchi.mp/c8a719794c76/activiteiten-aardig-in-beweging-voorjaar-2022

http://www.struinyoga.nl

https://aardiginbeweging.nl/yoga-lessen/

https://www.wandel.nl/wandelgezondheid/struinyoga-wandelen-ontdekken-en-verbinden-met-s